Culturele evenementen

 

Lejenkraiz Antwerpen

Medem-programma Parijs

Synagoge Delft

Stichting Jiddisj

Museum De Buitenplaats Eelde

 


Lejenkraiz Antwerpen

Leesgroep Jiddisj 2004-2005:

Jitschok Lejb Perets – maine zichroines.

Na een werkjaar rond de Jiddisje haskoleliteratuur organiseert de leesgroep dit jaar zijn leesavonden rond het Zamość van Perets, zoals hij dat beschrijft in zijn zichroines.

Jitschok Lejb Perets (1852 – 1915) wordt algemeen erkend als een van de drie klassieke auteurs van de moderne Jiddisje literatuur. Tegelijk dient hij zich met zijn verhalen en toneelstukken aan als de eerste Jiddisje modernist. Vanaf 1912 publiceerde hij in afleveringen in jidisje welt en in dos lebn (nadien als geheel opgenomen in zijn verzameld werk) zijn zichroines, memoires - al lijkt het hier beter te vertalen met ‘herinneringen’, heel helder gemonteerde scènes uit zijn kinderjaren in Zamość.

De Amerikaans-joodse literatuurwetenschapper David Roskies beschouwt de zichroines als de rijpste expressie van Perets’ literaire theorie, ‘whose antimimetic axes are symbolism, which reveals the higher truth, and pyschology, which reveals the hidden, innermost truth’.

In de zichroines stipt Perets herhaaldelijk aan hoe figuren uit zijn kinderjaren een apart leven gingen leiden in zijn verhalen. Enkele van deze verhalen staan eveneens op het programma van de leesgroep.

Na een inleidende leesavond, die op dinsdag 7 september plaatsvond rond Monisj, Perets eerste gepubliceerde autobiografische gedicht, komt de leesgroep verder, vanaf het najaar, om de veertien dagen samen in de stadscampus van de UA.

(De data in 2005 zijn: 8 februari - 1 maart - 15 maart - 12 april - 26 april - 10 mei -24 mei - 7 juni en 21 juni.)

De leesavonden beginnen om 20 u.

Ze staan open voor ieder, die zich actief wil bezig houden met Jiddisje literatuur.

Deelname is mogelijk na opgave van naam en adres op het secretariaat van het instituut, dat voor toezending van het materiaal zorgt.

Plaats: Stadscampus van de universiteit, Rodestraat.
Telefoon: 0032-3-8202796

zie ook: website Instituut voor Joodse Studies

 

Medem-programma Parijs


Bibliothèque Medem - Maison de la Culture Yiddish
18, passage Saint-Pierre Amelot
75011 Paris

(Métro : Oberkampf)

tél. : 01 47 00 14 00
fax : 01 47 00 14 47

Om het cultureel programma van de Medem-bibliotheek te zien: http://www.yiddishweb.com/MCY/index.htm

 

Synagoge Delft

 

Alle voorstellingen vinden plaats op zondagmiddagen van 15.00 tot 17.00 uur in de synagoge van Delft, Koornmarkt 12, Delft. Toegangsprijs € 8.-, kinderen en CJP 4.-                

Kaarten aan de zaal vanaf 14.30 uur, vooraf reserveren 015-2563371 of 015-256761; men dient uiterlijk 14.45 uur aanwezig te zijn.

Naast de synagoge is een  parkeerterrein; de synagoge is op 10 minuten lopen van het station.

Museum De Buitenplaats Eelde

29 mei. Muziek van Basner, Shostakovitch en Vainberg. Van folklore tot subversieve muziek, uitgevoerd door Sovali, sopraan, Grigory Sedukh, viool, Alexander Oratowski, violoncello en Sander Sittig, piano.

programma: Zoen mit a regn
muziek: Weinberg, Basner en Sjostakovitsj

Aanvang: 19.00 uur.

tel: 050-3092072

 


Stichting JiddisjProgramma over Isaac Bashevis Singer

Zondag 28 november j.l. organiseerde de Stichting Jiddisj haar jaarlijkse culturele evenement.

Dit jaar stond dat in het teken van de schrijver Isaac Bashevis Singer, die 100 jaar geleden werd geboren. Bashevis Singer schreef zijn werken oorspronkelijk in het Jiddisj en won in 1978 de Nobelprijs voor literatuur. Uit zijn werk spreekt hoezeer de duistere hoeken van de menselijke ziel hem obsedeerden, en vooral de vele vormen van bijgeloof die hij in zijn jeugd temidden van een chassidische gemeenschap had leren kennen. Duivels en hun afgezanten spelen dan ook een belangrijke rol in zijn verhalen.

isaac bashevis singer


homepage Stichting Jiddisj/Grine Medine